STROKE UTÁNI REHABILITÁCIÓ A LÉGI VITALITÁBAN

Jelenlegi hely

2022. június 16-án a délutáni órákban Šimon Valéria zsibbadást érzett a bal karjában. Azonnal meglátogatta a sürgősségi osztályt, ahol az orvosok magas vérnyomást és agyi érkatasztrófát (stroke-ot, agyvérzést) állapítottak meg nála.

Az agyvérzés után egy Közép-szlovákiai kórház neurológiai osztályán helyezték el. Abban az időben csak egy speciális járókeret és két másik személy segítségével tudott járni. A későbbiekben áthelyezték 13 napra a rehabilitációs részlegre ahol először egy alapszintű rehabilitációs kezelést kapott. Az elején egy járókeret (G aparát) segítségével járt, rövid távolságokat. Kezelésekkel és egy kerekes járókerettel fokozatosan vertikalizálták és a járása is javulni kezdett, viszont a térde továbbra sem működött megbízhatóan. A kórházból 2022. július 6-án távozhatott otthoni környezetbe. Otthon egy négykerekű járókeret és egy KAFO ortézis állt rendelkezésére, melyek segítségével mozgott.

Valéria a légi VITALITA Specializált neurorehabilitációs kórházába 2022. augusztus 4-én érkezett. A bal oldali végtagjai gyengeségére panaszkodott, illetve a mozgását szerette volna fejleszteni, mivel csak rövid távolságokat tudott megtenni a négykerekű járókeretével. A légi neurorehabilitációs szakkórházban egy testreszabott rehabilitációs program keretén belül, elsősorban a bal kar és láb mozgás készségét, mozgáskoordinációját és az egyensúlyérzékét fejlesztette, majd a járást egy francia mankó segítségével tanulta.

A szokásos kéthónapos fizioterápiás rehabilitáción kívül igénybe vette a VITALITA partner szervezete, a Levita robotikus neurorehabilitációs kezeléseit is, illetve a parkerdő nyújtotta edzési lehetőségeket – a kültéri tornatermet, a háromkerekű kerékpárt és a nordic walking pálcákat is.

Az intenzív és testreszabott rehabilitációnak köszönhetően Valéria mára már önállóan mozog a lakásában és hosszabb távokat egy egyszerű francia mankó segítségével képes megtenni.

Örülünk az elhatározásának, hogy a jövőben ismét visszatér a VITALITÁBA egy fenntartó rehabilitációra.