A poszt-Covid szindrómás betegek kezelése

Jelenlegi hely

A VITALITA n.o. LEHNICE krónikus betegek osztályán fogadja a poszt-Covid szindrómás betegeket. A tapasztalt orvoscsapat hosszú távú tapasztalattal rendelkezik a következő szakterületeken:

 • pneumológia és ftizelógia
 • neurológia
 • belgyógyászat
 • fiziátria, balneológia és rehabilitáció

A csapatot egyetemi végzettséggel rendelkező szociális munkások egészítik ki, akik az idős otthonokból érkező betegek memóriaedzéseit is biztosítani tudják.

A fekvőbeteg-ellátás időtartama: általában 21 nap a hosszabbítás lehetőségével.

A kezelés költségeinek megtérítése: teljes mértékben fedezi az egészségbiztosítás (VšZP, UNION, Dôvera).

A beteg átszállítását az illetékes háziorvos rendeli meg, és az egészségbiztosító fedezi.

A rehabilitációs kezelés javallatai

 • Poszt-Covid szindróma – tünetek, melyek a COVID-19 fertőzést következményeként jelentkeztek és a megbetegedés után 12 héttel is fennállnak.
 • A felvétel iránti kérelemhez csatolt szabványosított kérdőív (Newcastle).

A rehabilitációs kezelés ellenjavallatai

 • A már meglévő társbetegségek súlyos dekompenzációjában szenvedő betegek, akiknél rövid távon fennáll a kórházi kezelés valós kockázata (pl. új szívdekompenzáció ödémával, dekompenzált cukorbetegség, dialízis).
 • A demencia olyan súlyos formájával rendelkező betegek, akik nem képesek hatékonyan együttműködni a személyzettel (az MMSE-nek 15-nél nagyobbnak kell lennie).
 • Nem együttműködő betegek.
 • Akut dekompenzált pszichiátriai betegség.
 • Súlyos érzékszervi károsodás (vakság, süketség).
 • Mozgásképtelen betegek, akiknél nincs kilátás a mobilizációra.

Vizsgálatok a kórházban tartózkodás alatt: Felvételi belgyógyászati, pneumológiai és fiziátriai-rehabilitációs vizsgálat, EKG, pulzoximetria, spirometria, 6-MWT, MMSE (jelzett esetekben), CT, laboratóriumi szűrés (FW, KO, hemokoaguláció, biokémiai panel, D-vitamin, vas, B12-vitamin, folsav, vizelet kem+sed), cukorbetegek ismételt glikémiás profilja, HBA1C, albuminuria.

A kezelés magába foglalja

A légzési zavarok gyógyszeres terápiájának optimalizálása az észlelt légzési zavar függvényében, a helyes inhalációs technika oktatása, inhalációs terápia (Vincentka, hörgőtágítók, illóolajok inhalálása), légzésrehabilitáció, amely a pneumológus által javasolt különböző légzéstechnikákra és a légzőizmok erősítésére irányul, aerob gyakorlatok, amelyek célja a kardiorespiratorikus kapacitás növelése (szobakerékpár, nordic walking, csoportos gyakorlatok), relaxációs, tonizáló és légzőgyakorlatok (jóga).

Kardiológiai gyógyszerek optimális beállítása ingadozó magas vérnyomás esetén, gyakori ritmuszavarok nyomon követése, a kiegyensúlyozatlan diabetes melitus-ban szenvedő cukorbetegek optimális antidiabetikus terápiára való beállítása, valamint kezeléssel kapcsolatos intézkedések és a cukorbetegséggel kapcsolatos oktatás. D-vitamin-hiány esetén D-vitamin-pótlás (a vizsgálatok szerint a D-vitamin, különösen időseknél, javítja az izomerősséget, az immunstátuszt és egyharmadával csökkenti a súlyos COVID-19 kockázatát). Táplálkozási támogatás (sipping) és probiotikumok.

Infúziós terápia

A poszt-Covid-szindróma kezelése magába foglalja a legyengült immunitás megerősítését is.

A kezelés infúziós és szájon át történő polivitamin-terápiából áll. Ezek a B csoportba tartozó vitaminok és a C-vitamin. A B1-vitamin (tiamin), B6-vitamin (piridoxin), az ásványi anyagok, mint a kálium, kalcium és magnézium segítik a homeosztázis fenntartását és az idegrostok regenerálódását elősegítve a mozgásszervek rehabilitációját. Parenterálisan beadott gyógyszerek az akut légzési zavarok (asztma, COPD) javulásának elérésére irányulnak.

Rehabilitációs kezelés

 • Rekondicionáló gyakorlatok immobilizációs szindrómában, kritikus betegek myopathiában szenvedők számára (aktívan támogatott, ellenállásos, erősítő, kondicionáló gyakorlatok),
 • Kiegészítő fizikoterápia a mozgásszervi regeneráció felgyorsítására: elektro-gyakorlatok, mágnesterápia, többek között Bemer,
 • A betegek mobilizálása: vertikalizáció, stabilitás- és egyensúlygyakorlatok, járásgyakorlás,
 • Légzőgyakorlatok a tüdőbetegségek rehabilitációjában
 • Rehabilitáció az alsó végtagok ér-idegi szövődményei esetében: érgimnasztika, Rebox,
 • Fájdalom szindrómák kezelése: távelektroterápia, mágnesterápia, TENS, lézer

Memóriatréning idősek otthonában élő betegek számára

A VITALITA n.o. LEHNICE krónikus betegek osztályán a Covid-19 betegség leküzdése után gyakran károsodott kognitív funkciók aktiválására is fókuszál. Az eljárás képzett személyzet részvételével történik, akik egyéni vagy csoportos megközelítésükkel támogatják (aktiválják) a páciensben azokat a kognitív funkciókat, amelyek lehetővé teszik számunkra, hogy gondolkodjunk és tanuljunk a minket körülvevő világról. Lehetővé teszik számunkra, hogy ítéljünk, érveljünk, tanuljunk, emlékezzünk arra, hogy mit tettünk a múltban, és a nyelv segítségével kifejezzük magunkat. A kognitív funkciók aktiválása a kezelőorvos által elvégzett kognitív funkcióteszt alapján történik, aki iránymutatást ad a következő lépésekre vonatkozóan.