FBR – neurorehabilitációs szakkórház

Jelenlegi hely

A VITALITA n.o. LEHNICE Szlovákia egyik első egészségügyi intézményeként 2019 áprilisában megnyitotta a fizioterápia, balneológia és rehabilitáció területén működő szakkórházat (a továbbiakban „szakkórház“), amely elsősorban az agyi keringészavaron (más néven stroke-on, szélütésen, agyvérzésen) átesett páciensek neurorehabilitációs kezelésére szakosodott.

A szakkórház szakképzett neurorehabilitációs kezelést nyújt az agyi érkatasztrófán (stroke-on) és a súlyos mozgáshiánnyal járó polytraumán (sérülésen) átesett betegek számára. Neurorehabilitációs kezelést azok a betegek kapnak, akiknek az állapotát a neurológus a stroke után stabilizálta. A neurorehabilitációs kezelés 21-60 napig tart, és az egészségbiztosítók teljes mértékben fedezik.

A felvétel ellenjavallatai:

 • súlyos fokú, ismétlődő stroke, további visszaesések kockázatával
 • súlyos organikus pszichoszindróma, súlyos globális afáziával, agresszivitással, együttműködési képtelenséggel, az aktív együttműködés rövid kitartásával
 • akut pszichózisok és mentális zavarok antiszociális tünetekkel és csökkent kommunikációs képességgel
 • M. Alzheimer-kór a betegség előrehaladottabb stádiumában
 • öntudatlanság
 • éber kóma
 • légcsőmetszés kanüllel
 • súlyos immobilizációs szindróma kontraktúrákkal vagy paraartikuláris csontosodásokkal
 • felfekvések, gyógyítatlan amputációs csonk
 • súlyos polimorbiditás vagy súlyos belgyógyászati betegségek, amelyek megakadályozzák, súlyosan korlátozzák vagy akadályozzák az aktív intenzív rehabilitációt, azaz kardiopulmonális dekompenzáció, instabil angina pectoris, nem megfelelően kezelt vagy rosszindulatú magas vérnyomás, dekompenzált diabetes mellitus, súlyos veseelégtelenség, akut tromboembóliás betegség, súlyos és visszatérő vérzéses tünetek, akut fertőző betegségek
 • rosszindulatú daganatok a kezelésük alatt, a betegség progressziójának klinikailag észlelt jeleivel is
 • nasogasztrikus szonda, PEG
 • alkoholfüggőségi szindróma

Ha érdekli a neurorehabilitációs kezelés nálunk, kattintson a Felvételi eljárás menüpontra.

 

A Vitalita nonprofit szervezet magyar anyanyelvű szakembereket alkalmaz az agyvérzés utáni rehabilitációs kezelésénél

Az agyi érkatasztrófa sajnálatos módon a 3. leggyakoribb halálok Szlovákiában. A túlélőknek különböző rövid és hosszú távú egészségügyi problémával kell megküzdeniük. A rehabilitáció a legkönnyebb eseteket leszámítva hosszan tartó, több hónapos folyamat, egyes betegeknél az életük végéig tart. Sajnos nem mindenki gyógyul fel teljesen, de az a célunk, hogy az érintett a lehetőségeihez mérten elérje a maximális önellátóságot, a lehető legnagyobb javulást. Mindebben kulcsfontosságú a beteg motivációja és együttműködése az egészségügyi személyzettel. Pont emiatt tartom fontosnak, hogy a beteg az anyanyelvén tudjon velünk kommunikálni, mivel így bizalmasabb, közvetlenebb a kapcsolat.

MUDr. Gálffy Hodosy Marianna, a VITALITA n.o. LEHNICE rehabilitációs orvosa

 

Az agysérült betegek beszédzavara  nagyon komoly korlátot okoz a mindennapi kommunikációban.  A zavar típusának (afázia, dysarthria, beszédapraxia) és mértékének vizsgálata  klinikai logopédus feladata. Nagyon fontos, hogy a logopédiai diagnosztika a beteg anyanyelvén történjen, mivel csak így kap a szakember átfogó és reális képet a zavar súlyosságáról. Az így szerzett információk alapján tud  a logopédus olyan egyénre szabott terápiás módszert választani, ami a zavar enyhítését szolgálja. Az anyanyelven történő beszéd és nyelvi zavar diagnosztikája és terápiája nemcsak szakmai megfontolásból kulcsfontosságú, hanem lélektani szempontból is fontos a beteg számára, mivel az anyanyelven történő terápia alatt is gyakorolja  azt a nyelvet, amit majd az otthoni közegben szeretne újra használni szerettei körében. 

prof. dr. Cséfalvay Zsolt, PhD., klinikai logopédus, tanszékvezető egyetemi tanár, Comenius Egyetem, Logopédiai Tanszék, Pozsony

 

A pszichoterápia egy lelki gyógyító folyamat, melynek közvetítője sok esetben a beszélt nyelv. A beszédkészség-fejlődés és a szeparációs-individuációs folyamat (és azon belül megélt szorongások) párhuzamossága miatt az anyanyelven kódolt szavak magas érzelmi hőfokkal bírnak, ami a páciens anyanyelvén folytatott terápia célszerűségére mutat rá. Az anyanyelv töménysége, képszerűsége segítheti az érzelemkifejezést. A pszichodiagnosztikai folyamatban sokszor szavak árnyalatnyi különbsége segít közeledni a helyes diagnózishoz, egy személyiségjegy-, attitűd-, képesség stb. felméréséhez. Ha ez a folyamat a páciens anyanyelvén történhet, az segíthet, hogy rövidebb idő alatt alkalmazkodjon, megtámogathatja biztonságérzetét, serkentheti megnyilvánulásainak spontaneitását. 

Mgr. Ágh Dávid, klinikai szakpszichológus