Rehabilitáció egy történelmi parkerdőben? Nálunk ez is lehetséges.

Jelenlegi hely

Az „A” pavilon előtt kellett volna találkoznunk, hogy beszélgessünk a Vitalitával kapcsolatos benyomásokról, tapasztalatokról. Szerettünk volna visszajelzést kapni a kórház legújabb rehabilitációs eszközéről - a háromkerekű kerékpárról. Az épület előtt találtuk, amint a bejáratnál sepregetett. Kiderült, hogy nem a tricikli, hanem a seprű lett Finkei úr legújabb rehabilitációs eszköze. A seprű segítségével gyakorolta a fogást a jobb kezével, amely az agyi érkatasztrófa következtében vált mozgásképtelenné. Ezt az eszközt Ő maga választotta, amikor új lehetőségeket keresett a mihamarabbi felépülése és a stroke előtti életéhez való visszatérése érdekében. 7 hónapja kapott agyvérzést és május óta gyógyul a Vitalitában. A stroke következtében a testének jobb fele sérült, elsősorban a keze és a lába.

A háromkerekű kerékpárt attól a naptól használja, amikor azt meghozták a Vitalitába. Első alkalommal félve szállt a nyeregbe, de gyorsan ráérzett a szabadban való kerekezés ízére. Így, ha az időjárás engedi, szívesebben tapossa a pedálokat a parkban, mint a tornateremben.

„A szobabiciklivel összehasonlítva a háromkerekű kerékpár lehetővé teszi, hogy a sarkamat erősebben lenyomjam a pedálon, és ennek köszönhetően növelem a bokám mozgástartományát. A kormány segítségével erősítem a sérült kezem fogását és biciklizéssel javítom az általános koordinációs készségemet. A stroke után nagymértékben romlott az egyensúlyérzékem, a háromkerekű kerékpárral ezt biztonságosan tudom fejleszteni.“

A parkot egy keskeny csatorna választja két részre. Ezen átkelni két hídon lehet. A csatornán túl folytatódik a parkerdő, ahol rendben tartott kanyargós aszfaltozott út ideális helyet biztosit a kellemes sétáknak és a kerékpározásnak egyaránt.

„A tornatermi biciklin be lehet állítani az ellenállás fokozatát, ennek segítségével növelhetem az izomerőmet és kitartásomat. A parkban ezt az ellenállást a csatornát átszelő híd nyújtja, amelyre fel kell taposnom.“

Finkei úr nagyon motivált és pozitív beállítottságú páciens, ezért gyakorlatilag állandóan edz és gyakorol. Ráadásul rendkívül találékony, folyamatosan új edzési lehetőségeket és tornaeszközöket keres.

„Láttam, hogy néhány beteg ágya felett háromszög alakú kapaszkodó van, amelyet az ágyban való felülésnél használnak. Nekem nincs szükségem ilyenre, egyedül is fel tudok ülni és állni, de eszembe jutott, hogy hasznát vehetném tornázásra. Segítségével javíthatnám a jobb alkarom fogását. Ezért kértem egyet és azóta tévénézés közben is tornáztatom a karomat.“

Ilyen módon keresi azokat a hétköznapi helyzeteket és használati tárgyakat, amelyeket edzésre használ, hogy minél gyorsabban visszatérhessen az önálló életbe.

A Vitalitában támogatjuk a rendhagyó rehabilitációs módszereket és egyidejűleg fontosnak tartjuk a betegeink visszajelzését. Ezért nagy örömünkre szolgál, hogy Finkei úr megosztott velünk néhány ötletet, mégpedig azt, hogyan lehet egyszerű hétköznapi tárgyakból előállítani rehabilitációs eszközöket, és ezen eszközök segítségével tudunk segíteni további betegek visszakerülésében az önálló életbe. Mi pedig, szívesen megosztjuk Önökkel ezeket az ötleteket, amikor sikerült megvalósítani őket.