A KITARTÓ MUNKA MEGHOZZA A GYÜMÖLCSÉT

Jelenlegi hely

Johancsík Sándor úrnak a tavalyi karácsony kimaradt az életéből. Nem mintha így akarta, vagy tervezte volna. 2022. december 21-én stroke-ot (agyi érkatasztrófát, agyvérzést) kapott. Nem emlékszik, hogy történt, csak arra, hogy hazafelé menet a lépcsőházban lett rosszul. Az ajtóig már nem jutott el. Szomszédjai találtak rá és azonnal segítséget hívtak.

Azóta gyakorlatilag folyamatosan kórházban van. Először Dunaszerdahelyen, az intenzív osztályon feküdt, később a légi VITALITA neurorehabilitációs szakkórházba került. Az első időszakra közvetlenül a stroke után egyáltalán nem emlékszik, csak azt tudja, szerencsés hogy él, főleg azért is, mert csupa segítőkész ember veszi körül. Családja mellett példaként említette egyik szomszédját, aki röviddel az agyvérzése után saját kezűleg készített és a lépcsőkre felszerelt egy sínpárt, amely lehetővé teszi számára a tolókocsival való közlekedést.

Johancsík úr fekvő betegként érkezett Légre. A VITALITÁ-ban Dr. Hodosy Marianna lett a kezelőorvosa, aki alapos kivizsgálás után személyre szabott rehabilitációs gyógyprogramot állított össze számára. A kezelések elsődleges célja a beteg talpra állítása és a lehető legnagyobb önállóság elérése volt. Ennek alapját a gyógytorna képezi, melyet a beteg egy szakképzett és tapasztalt gyógytornász felügyelete mellett végez, és amely megerősíti a sérült oldal és az egész test izomzatát. A mágnesterápia, az ultrahang és az elektro-gimnasztika olyan elektroterápiás kezelések, melyek stimulálják az izmokat, felgyorsítják azok regenerálódását, serkentik a szövetek vérellátását és gyulladáscsökkentő, illetve fájdalomcsillapító hatásuk van. A masszázsok, melyeket a beteg abszolvált, a merev izmokat hivatottak ellazítani és a káros anyagok szervezetből való kiürülését elősegítik. Johancsík úr részt vett logopédiás kezeléseken is, melyek célja a stroke következményeként létrejött arc-aszimmetria csökkentése. A pszichológus a betegség és annak következményeinek feldolgozásában tud segítséget nyújtani.

A gyógykezelések, a torna, a kitartás és eltökéltség hatékony kombinációnak bizonyultak.  Johancsík úr fokozatosan megtanult járni és egy francia mankó segítségével már kisebb távokat tud megtenni önállóan a parkban. Elmondása szerint életében nem tornázott annyit, mint az elmúlt hónapban, a torna lett most a fő munkaköre. Elsősorban a lábai és a hasizmai erősödtek meg, melyeket eddig soha nem edzette. Az erős izmoknak a későbbiekben nagy hasznát veszi a hétköznapi feladatok ellátásánál otthoni környezetben. Hiszen például egy egyszerű kádba való be/ki szállás is komoly kihívást jelenthet a stroke-on átesett betegeknek.

És mi lesz ezután? Johancsík úr pillanatnyi állapota nem az a status quo, amibe belenyugodna. Épp ellenkezőleg. Már be is tervezte, hogy haza érkezése után heti rendszerességgel gyógytornára fog járni. Minden tekintetben dolgozik gyógyulásán, eldöntötte, minden idejét annak szenteli, hogy jobban legyen, hogy tovább támogathassa unokáit - többek között a zenei karrierjükben is, mivel Ő maga is zenész – gitáros. Egy eltökélt gitáros, aki vissza akar térni a szenvedélyéhez, a zenéléshez, a hangszeréhez.