A STROKE EGYRE TÖBB FIATALT ÉRINT

Jelenlegi hely

Szabo úr 2022. július 22-én, a munkahelyén kapott stroke-ot (agyi érkatasztófa, agyvérzés). Amikor megállíthatatlanul remegni kezdett a keze, azonnal tudta, hogy baj van. Egyik kollégája kihívta a mentőt, amely kórházba szállította Őt. Az intenzív osztályon a megszokottnál több időt töltött a magas vérnyomása miatt. Ez okból a rehabilitációját nem kezdhette meg azonnal, hanem csak később. A teste jobb oldala károsodott a stroke következtében.

Az intenzív osztályról a neurológiára, később pedig a rehabilitációs részlegre helyezték át. Itt egy alap rehabilitációs kezelést kapott. Fizioterápián kívül logopédiás kezeléseken is részt vett, melyek segítségével sikerült leküzdenie az afáziát.

A VITALITÁBA tolókocsin érkezett. Nem volt képes önállóan járni mankóval, csak egy másik személy segítségével és azt is csak legfeljebb 5 méteres távolságra. Ez a „másik” személy a VITALITA elhivatott gyógytornásza, Zsuzsa, volt, aki buzdította és motiválta Őt, hogy lassan, lépésről lépésre küzdje le az akadályokat, erősítse az izmait és növelje a sérült végtagjai mozgástartományát.

A keze fogása már jelentősen javult és most a finom motoros készségét edzi speciális rehabilitációs eszközök segítségével, és esténként, amikor nincsenek kezelések, nyújtó gyakorlatokat végez a sérült kezével és lábával. Az orvos által előirt terápia elsősorban a járás, egyensúlyérzék és koordináció fejlesztésére irányul. Amikor szép az idő, Szabo úr a kinti tornát részesíti előnyben - a kültéri edzőtermet és a háromkerekű kerékpárt. A rehabilitációs tornán kívül meleg pakolásokat kap és elektroterápiában is részesül. A Rebox készülék hatását különösen jónak érzi.

Szabo úr a VITALITÁBAN ünnepelte a 40-ik születésnapját. A stroke egyre több fiatalt érint.

Beszélgetésünk közben rákérdeztem, hogy mi hiányzik neki legjobban a VITALITÁBAN. A válaszon egy másodpercig sem gondolkodott: „A családja!“

Ennek ellenére kérvényezte az itteni gyógykezelésének a meghosszabbítását. Érzi, hogy a terápia hatásos, látja a haladást előre a gyógyulás felé. Le akarja küzdeni a stroke állította akadályokat, hogy láthassa gyermekeit győzedelmeskedni a kézilabda meccseiken és a hétköznapi kihívásokkal szemben is.

Mi a VITALITÁBAN örülünk, hogy ebben az igyekezetében segítségére lehetünk.