A németországi Dortmundban megmentett poszt-Covid páciens a Vitalita n.o. Lehnice-ben tanul járni

Jelenlegi hely

A Vitalita n.o. kialakított osztályán a súlyos lefolyású Covid-19 betegséget leküzdő, poszt-Covid beteg kezelését biztosítjuk, mesterséges tüdőlégzésre való csatlakozással. Fekvő, inkontinens, katéterrel ellátott, önálló mozgásra nem képes betegként került osztályunkra.

3 hét teljes körű ápolás és rehabilitáció után a Vitalita n.o. Lehnice-ben B. Péter már tud beszélni, mozogni, ülni, állni és járni is gond nélkül.

Mivel ő az első beteg, akit a koronavírus világjárvány idején a kormány különszállítója az európai segítségnyújtás keretében németországi Dortmundba szállított, stabil, de még mindig kritikus állapotban, mesterséges altatásban, úgy döntöttünk, hogy az ő beleegyezésével közzétesszük a Covidról szóló történetét:

Péter évekig dolgozott egy határ menti faluban egy gépgyártó vállalatnál CNC-gépen dolgozó fémmunkásként. A munkahelyen minden járványellenes intézkedést betartottak, a dolgozók felelősségteljesen betartották az előírásokat, 4 naponta ismételten antigénvizsgálatnak vetették alá magukat. Péter immunitása egy éven át ellenállt a Covidnak, mígnem eljött a végzetes nap – 2021. február 15., amikor pozitív lett a tesztje. Kezdődő influenzával, megfelelő gyógyszerek nélkül került kezdetben otthoni karanténba, a beteg 3 napos antibiotikum-kúrára és néhány vitaminra emlékszik. Két nap múlva az állapota hirtelen romlott, láza veszélyesen megemelkedett, mire mentőt kellett hívni, amely a Vágújhelyi (Nové Mesto nad Váhom) intenzív osztályra szállította. Egy hét múlva a trencséni aneszteziológiai és újraélesztési osztályra szállították, ahol lélegeztetőgépre és mesterséges altatásba helyezték. Állapota később stabilizálódott. Ez volt az a pillanat, amikor úgy döntöttek, hogy a kormány különjáratával Dortmundba szállítják, ahol a kórházba szállítása után a német szakemberek azonnal megkezdték a Covid elleni hatékony kortikoszteroidokkal való kezelését. Három hét múlva felébresztették a mesterséges altatásból. Miután eltávolították az intubációt a nyakából, egyedül a jobb karját volt képes gyenge emeléssel irányítani. Eljött az idő, amikor meg kellett tanulnia enni, inni, beszélni, újra létezni... Stabilizálódása után úgy döntöttek, visszahozzák Szlovákiába. Ezt egyhetes kórházi kezelés követte Trencsénben a belgyógyászati osztályon, hogy kiderüljön, milyen károkat hagyott a szervezetében a COVID-19 betegség. A tüdő kiállta a megpróbáltatásokat, de a beteg gyulladásos szívizombetegségen esett át. Trencsénből Vágújhelyre, a kórház rehabilitációs osztályára folytatta zarándokútját. Onnan végül hozzánk, a Vitalita n.o. Lehnice-be került.

Miután megmentették az életét, Péter kapcsolatban maradt a német orvosokkal. A szakemberek azt javasolják, hogy a Covid elleni oltás előtt legalább fél évet várjanak, és csak az antitestek alapos mérése után oltassa be magát. Lehetséges, hogy a betegség után a szükséges mennyiség hosszú ideig a szervezetében marad. Péter édesanyjával és nagymamájával él közös háztartásban, mindketten pozitívak voltak; a pozitív Péterrel való érintkezést követő nyolcadik napon PCR-tesztet végeztek. Szerencsére a betegség lefolyása az anya és a nagymama esetén is enyhe volt. A betegség lefolyása enyhe volt a tanárként dolgozó unokatestvérénél, aki a vakcina mindkét adagjának beadása után lett pozitív.

B. Péternek újabb rehabilitációs tartózkodást ajánlottunk fel a Vitalita n.o. Lehnice neurorehabilitációs klinikán, amely szeptemberben kezdi meg működését, és a legmodernebb rehabilitációs roboteszközzel lesz felszerelve. Hisszük, hogy a létesítményünkben töltött idő visszaadta Péter elveszített egészségét, életkedvét, mozgékonyságát és vitalitását.

Beszélgetésünk végén a Moravské Lieskovéból származó Péter kérte, hogy fejezhesse ki köszönetét a Vitalita n.o. teljes személyzetének – az orvosoknak, a nővéreknek, az ápolóknak, a rehabilitációs dolgozóknak, mindenkinek, aki ilyen jól gondoskodik róla. Nagyra értékeli a munkájukat, és várja, hogy javuljon a mobilitása.